Odkud vlastně pochází bílý čaj? Ten pochází z Číny a jeho historie je více než dlouhá. Historie totiž sahá až 1200 let nazpět. Vždy patřil k čajům velmi výjimečným a po dlouhou dobu představoval moc hostitele a jeho výši bohatství. Ve své podstatě byl určený jen a pouze pro císaře a jeho dvůr.
Nejvíce do výšin obliby jej vyšvihlo období vlády císaře Huj-čonga z dynastie Song. Nevíte kdy to bylo? Mezi lety 960 a 1279 našeho letopočtu. V Evropě se však oblibě začal těšit až poměrně nedávno. Nicméně jej již seženete prakticky všude. Koukněte třeba sem.
Nicméně to, že je k prodeji prakticky všude nemění nic na jeho výskytu. Stále se pěstuje prakticky jen v Číně a znalci jej často považují za klenot mezi čaji.
Jak se čaj pěstuje a sbírá?
Pěstování bílého čaje je velice náročné a mnohým velmi specifické. Pěstují se obvykle na méně slunných, nebo dokonce stinných místech. Často se keře ještě zastiňují. Ptáte se kvůli čemu? Díky tomuto se netvoří tolik chlorofylu a lístky čajovníku tak zůstávají bělejší.
Křehké čajové lístečky se pak sbírají ručně na začátku vegetativního období. To je konec března až začátek dubna. To zabrání rozevření pupenů, které se sklízí ještě ochmýřené a spojené s několika drobnými lístky. Nejdelší ochmýřené pupeny dosahují délky až 3 cm. Z kratších výhonků se dělají čaje jako Bai Mu Dan a Shou mei. Mnozí jistě znáte jedinečnou chuť těchto čajů. Tuto výraznou chuť jim dodává těch pát přilehlých lístků k pupenu.
Jejich následnému výběru se věnuje velká pozornost. Využívají se totiž již výše zmíněné nerozvinuté pupeny, které jsou lehce ochmýřené.
Zpracování čaje
Po sběru se lístky pouze nechávají zvadnout a následným přetřásáním na platech se lehce pomačkají. Čímž se naruší buněčná membrána a dochází díky tomu ke slabé oxidaci. Tu zarazí propaření a sušení. Lístky se nakonec třídí podle velikosti. Tak jako u oolongů, nebo jiných čajů ale nedochází k žádnému tvarování.
Zázrak pro lidské tělo
Účinky čaje jsou rozhodně nezapřitelné. Mimo lahodné chutě a jemné chuti má zároveň totiž velké množství účinných přírodních antioxidantů. Ty jsou obsazené v tříslovinách a zabraňují předčasnému stárnutí, udržují tělo v dobré kondici, v boji proti bakteriím a virům, snižují krevní tlak a cholesterol.
Podle některých odborníků tak jsou antioxidanty významným pomocníkem v prevenci i léčbě srdečně-cévních onemocnění a některých druhů rakoviny.
Současně však má bílý čaj nejmenší obsah kofeinu a to zhruba 15mg. Jen abych to k něčemu přirovnal, tak káva obsahuje 120 až 150 mg, černý čaj, 40 až 60mg a zelený čaj 20 až 30 mg kofeinu. (Člověk o váze okolo 80kg by neměl překročit 10,5g kofeinu za den).