Dračí studna (Lung ching)

Seznamte se s lahodným zeleným čajem Dračí studna. Nejde o žádnou směsku, jen o 100% zelený čajík, bez jakýchkoli náhražek, zlepšováků a chemie. Je prostě tak, jak nám ho Číňané vytvořili. Máme ho hned v několika sortách. Nicméně o tom a jeho legendách až příště.

 Nálev a chuť čaje

Zelený čaj Lung ching má světle žlutý nálev a vůni řekněme lehce praženou a sladkou. Chuť je taktéž velmi příjemná, na patře nám zanechá lehký oříškový dotek. Svíravost, která je pro zelené čaje tradiční, je v tomto případě minimální. Čaj je pak velmi aromatický a jeho pití podporuje dobrou, uvolněnou atmosféru.

 Odkud že čajík vlastně je?

Dračí studna je v Číně velmi oblíbená, stejně tak jako ve zbytku světa, navíc je opředena i jednou pěknou legendou. Což ale na druhou stranu snad všechny významné čaje. U tohoto se traduje, že kolem roku 250 našeho letopočtu postihlo velké sucho horskou oblast nacházející se blízko vesnice Hangzhou.  Chudí zemědělci tak byli velice nešťastní a báli se o skromnou úrodu, na kteréž byli závislí. Kousek za vesnici se nacházela studna, která údajně hostila draka. Toho se rozhodl požádat o pomoc taoistický mnich. Tak dlouho ho ve svém zoufalství prosil, až z něho vyprosil déšť a skutečně se na obloze okamžitě sehnala velká mračna a životadárný déšť. Od té doby oblast nikdy úplně nevyschla a stala se díky tomu velice úrodnou. Vesničané mohli dále pěstovat čajovníky a prodávat jejich sušené lístky na trhu. Na počest draka, který je zachránil, pojmenovali místní čaj Dračí studna.

Od té doby sice uplynule mnoho let, ale čajové zahrady dodnes zachovávají tradiční postupy jakdraci-studna_1 sklizně, tak i zpracování těch nejlepších čajovníků. Že by na to pro nás dohlížel sám drak?
Rodinné farmy si střeží svá tajemství o umění jak připravit blahodárné čajové lístky tak, aby si uchovaly veškeré senzorické vlastnosti a zdravotní benefity. Toto umění se pak dědí z generace na generaci.

Dračí studna je ručně sbírána časně zrána, po krátkém zavadnutí jsou lístečky praženy ve velké pánvi. Neustálým promícháváním a přitlačováním ke stěnám a dnu horké pánve získávají typický plochý tvar. Vše probíhá ručně, lístečky jsou střídavě tlačeny a „prohazovány“, takže jde o poměrně dlouhý, ale skutečně šetrný proces.

Pravda, vzali jsme to trochu oklikou, takže ve zkratce je Dračí studna z oblasti poblíž vesnice Hangzhou, v Čínské lidové republice.

 

Účinky čaje

Čaj je velmi uznáván pro své regenerační schopnosti a skvělé účinky jsou také zaznamenávány po těžkých jídlech na podporu zažívání. Obsahuje střední množství teinu, proto má mimo jiné i dobrý povzbuzující vliv. Zahání únavu a navozuje duševní svěžest, navíc zbystřuje mysl. Na rozdíl od kávy, která má sice podobné účinky,  nezatěžuje žaludek, neokyseluje organismus a hlavně vyplavuje dlouhodobě a pomalu, takže není tak močopudná. Obecně jsou pak zelené čaje významným zdrojem vitamínů, antioxidantů a minerálů. Tento čaj samozřejmě netvoří výjimku. Jeho pití podporuje obranyschopnost a pomáhá k snížení vysokého krevního tlaku, cholesterolu a preventivně tak působí proti kardiovaskulárním nemocem a rakovině.

Vědecké studie prokázaly, že konzumenti tří a více šálků zeleného čaje denně mají o šestnáct procent menší riziko, že předčasně umřou na civilizační choroby.

Také při redukčních dietách najde Dračí studna své uplatnění. Protože výborně odbourává tělesný tuk, je často používána jako podpora při hubnutí.

Návod na přípravu

Doporučená příprava 0,5 litru čaje:
první nálev – 8 g čaje zalít cca 70°C převařenou vodou na tři minuty, potom zcedit
druhý nálev – zalít cca 80°C převařenou vodou na tři minuty, potom zcedit
třetí nálev – zalít cca 90°C převařenou vodou na tři minuty, potom zcedit

Chcete jej domů? Není nic jednoduššího, než objednat 😉