Yixingové keramika-prosté základy

Myslím, že se shodneme na tom, že čaj se dá pít téměř ze všeho. Nicméně dnes jsme si vyhradili pár bitů na počítačové síti právě pro nádobí. Respektive konkrétně abychom se podívali na to, čím je vlastně Yixing keramika zvláštní a co ji dělá tak drahou.

Díky keramice od města Yixing můžeme poznat kvalitní čaj snad ze všech úhlů pohledu, respektive spíš chuťových pohárků. Jedna z vlastností, výhod a vlastně částečně i nevýhod je paměť této zvláštní keramiky. Ta do svých pórů totiž natáhne aroma čaje a díky tomu bude vonět nejen při pití, ale i déle poté. A proč je to nevýhoda? Díky tomu je totiž důležité pít jen jeden druh čaje-puerh, oolong a podobně. Někteří mají dokonce vyčleněnou jednu konvičku na jediný druh čaje. (Myšleno např železná bohyně)

Historie
Když se podíváme do historie, tak zjistíme, že její historie se datuje až k roku 1510, kdy někde poblíž městečka Yixing vyráběl z tamní hlíny konvičky jistý Kung Čchun, který je dnes právoplatně nazýván otcem této keramiky. Některé původní konvičky měli tvar spojený s historií, nebo konkrétním tvorem. Ten měl například představovat určitou vlastnost.
Dnes se konvičky vyrábějí stále ručně, nicméně samozřejmě je již i moderní seriová výroba pomocí forem. Většinou se to dá rozeznat mimo ceny i pomocí značky ve spod konvičky.

Pokud kupujete záměrně ruční výrobu, tak doporučujeme zjistit si informace o autorovi a hlavně také o symbolice konvičky.

Určitě si říkáte, proč se konvičce říká zrovna Yixingová. Yixing je město, v jehož okolí se těží hlína používaná právě na výrobu konviček. Tato hlína má hned několik dobrých vlastností, které činí pití čaje opravdovým zážitkem. Existují tři typy hlíny:

  • Zisha – barva je tmavě hnědá, jedná se o nejvíce používaný typ.
  • Zhuni – barva je načervenalá, s velkou příměsí železa, bohužel zdroj tohoto typu hlíny byl v 70. letech minulého století vyčerpán a jen několik málo hrnčířů uchovává nevelké zásoby této již vzácné hlíny.
  • Duanni – barva od béžové přes zelenou, modrou až po černou, obsahuje mnoho různých příměsí, proto toliko různých barev.

Vraťme se však zpátky k vlastnostem konvičky. Výrobky z této hlíny mají velmi malou vodivost tepla, proto zvládnou udržet teplotu čaje po delší čas. Zatím jsme si neřekli jak je možné, že tato keramika je schopná do sebe natáhnout aroma čaje.  Nejen tato vlastnost, ale i další vznikají během vypalování. Konvička se vypaluje při teplotě 1100°C, díky čemuž získává odolnost vůči prudkým změnám teplot. Někdy se o těchto výrobcích mluví jako o polokamenině. Díky miniaturním pórům, které také vznikají během vypalování, získává tato specifická keramika schopnost absorbovat a držet aroma čaje. Proto nám při správném používání začne konvička krásně vonět. Další důležitá vlastnost tohoto materiálu je jeho neutralita vůči čaji. Konvička neovlivňuje nejen chuť čaje, ale i vody.