Tentokráte se podíváme na magický nápoj jihoamerických indiánů. Podíváme se na původ, přípravu, účinky a tak dále.
Odkud Maté vlastně pochází?
Maté je jeden z nejoblíbenějších jihoamerických nápojů a pořizuje se z lístků cesmíny paraguayské. Což jen pro představu je stálozelený strom, který se dorůstá výšky až 20m. Roste ve vlhkém prostředí a nejlépe se mu daří v případě, že je chráněný před větrem. Pro milovníky pálenky jedna dobrá zpráva. Plodem cesmíny je červená peckovina s obsahem cukru, draslíku atd..
Sklizeň a výroba Maté…
Sklizeň jako taková začíná až v po 4-5 letech od vysazení stromu. Tzn., že strom má výšku přibližně jeden metr. Při sklizni se začíná tím, že se odříznou tenké olistěné větvičky, ze kterých se odřezají všechny zdřevnatělé části.
Tím však cesta Maté teprve začíná. Respektive čeká ho ještě velmi dlouhá cesta. Dalším stádiem výroby je ožehnutí. To se provádí ve speciální peci s rotační rourou. V té se lístky vystaví přímému ohni na pár sekund. Tím se definitivně zastaví fermentace a urychlí sušení.
Po ožehnutí přichází sušení horkým vzduchem a 24 hodinové dosušování v horkovzdušných komorách. Vlhkost před drcením je přibližně 3%.
Příprava…
Pro přípravu a následné pití se používá kalabasa a bombila. Pro ty, kteří se s tím ještě nesetkali, tak kalabasa je původně tykvová nádoba. Nyní se vyrábí z mnoha materiálů, jako je keramika, kov, tykev a mnoho dalších. Nejjednodušší na použití je cokoli, co není z tykve. Ale zase na druhou stranu z tykvové kalabasy dostává Maté mnohem lepší chuť. K postupu na „zajetí“ tykvové kalabasy se dostanu příště.
A na „usrkávání“ se používá zvláštní brčko, zvané bombila. Viz. Obrázek.
Samotná příprava Maté bývala v Jižní Americe velmi citlivým obřadem jen pro úzký rodinný kruh. Rodina se nepovedeným Maté mohla znemožnit před celou vesnicí.
Příprava začíná naplněním kalabasy Maté přibližně do dvou třetin. Poté se kalabasa přikryje dlaní, otočí se dnem vzhůru
a lehce se s ní potřese.
Cílem této operace je, aby se větší úlomky byliny dostaly nahoru a menší dolů (směrem k dlani). Po chvíli se kalabasa opatrně otočí zpět do normální polohy, takže větší úlomky zůstanou dole a budou fungovat jako filtr a nedovolí, aby se menší úlomky dostaly při pití do bombily. Na stranu kalabasy, kde je méně byliny se malým čůrkem opatrně nalije vlažná voda zhruba v množství polévkové lžíce a směs se nechá asi 2 minuty odležet. Pak se opatrně podobným způsobem nalije další dávka nyní již teplejší vody a opět se nechá asi minutu odležet.
Do nabobtnalé byliny na stranu, kde je jí v kalabase méně se zastrčí bombila nejlépe tak, že ji vezmeme do úst a při zasouvání do kalabasy do ní mírně foukáme. Smyslem toho je, aby v bombile byl mírný přetlak, který nedovolí ucpání jejího sítka při zasouvání do byliny. Pokud nechcete při zastrkování do bombily foukat, alespoň palcem pečlivě ucpěte její konec, což má sice menší, ale podobný účinek. Pak se už jen dolije horká (cca 80°C) voda. Cílem je, aby na druhé straně kalabasy zatím bylina zůstala pokud možno téměř suchá.
Složení a účinky
Čaj je bohatý na minerály, jako je draslík, hořčík, vápník, železo, sodík, fosfor a vitamíny. Nejvíce zastoupený je vitamín C a B3.
Fyziologické účinky čaje maté jsou podobné účinkům obyčejného čaje, ale maté obsahuje výrazně více nutričních prvků. Mimo minerálů a vitamínů obsahuje dalších 15 aminokyselin. Léčebné účinky dále posiluje jedenáct typů polyfenylů, které se v nápoji vyskytují. Studie ve spojených státech prokázaly, že tyto polyfenyly působí jako silné antioxydanty, které zesilují obranyschopnost organizmu.
Obsahuje matein. To je chemická látka, která je velmi podobná kofeinu. Díky tomu maté povzbuzuje nervový systém a duševní aktivity. Zásadní rozdíl oproti kofeinu je, že nezpůsobuje problémy se spánkem.